Tu cât de bine știi să citești expresiile faciale ale pisicii tale?

Timp necesar lecturii: 4 minute

Studiile arata ca si pisicile au expresii faciale, dar mult timp nu au fost intelese de oameni.

În general, presupunem că o pisică care toarce este o pisică mulțumită.

E sigur să spui că o pisică care scuipa, cu urechile ciulite, nu este mulțumită.

Dar, în afară de aceste lucruri, fata pisicii nu ne spune multe despre cum se simte. Sau, mai degrabă, dupa cum sustine studiul facut pe aceasta tema, majoritatea dintre noi suntem destul de groaznici la citirea expresiilor faciale ale pisicilor.

Pisicile au o reputație in a fi „greu de citit”, spun cercetătorii, iar rezultatele lor susțin în principal acest lucru.

Peste 6.000 de pisici din 85 de țări au participat la acest studiu, marea majoritate a proprietarilor de pisici, au urmărit scurte videoclipuri despre pisici și apoi au judecat stările de spirit ale animalelor.

Scorul mediu a fost puțin sub 60 la sută corect, deci foarte putini ar fi promovat acest test daca s-ar fi dat la scoala. 🙂

Cu toate acestea, 13 la sută dintre participanți s-au descurcat destul de bine, luând 75 la sută sau mai mult.

Cercetătorii i-au numit pe aceștia „cititori de pisici” – și au spus că rezultatele lor sunt importante.

„Pisicile ne spun lucruri cu fețele lor, iar dacă sunteți cu adevărat priceput, îl puteți observa”, a declarat autorul studiului, biolog comportamental la o Universitate din Ontario.

„Unii oameni pot face asta – asta înseamnă că acest lucru nu este imposibil. asta înseamnă doar că pisicile sunt greu de citit”, a spus autorul studiului.

Femeile, care au format trei sferturi din numarul de participanți, s-au descurcat mai bine decât bărbații, dar nu cu mult.

Oamenii mai tineri s-au descurcat mai bine decât oamenii în vârstă. Dar cei mai pricepuți maestri in sentimentele pisicilor au fost persoanele cu experiență profesională care implică pisici, inclusiv medicii veterinari.

„Ar putea fi talentati în mod natural, și de aceea au devint veterinari”, a mai spus autorul studiului despre oamenii care s-au descurcat mai bine.

„Dar au, de asemenea, o mulțime de oportunități in a învăța, și au o mulțime de motivații pentru a învăța, pentru că ei decid în mod constant: Este mai bine această pisică? Trebuie să schimbăm tratamentul? Puteti să luati această pisică acasă? Această pisică este pe cale să-mi sara la gâtul meu? „

Oamenii de știință știu de mult că oamenii se folosesc foarte mult de zâmbete, ridicarea sprâncenelor, sprancene încovoiate și alte mișcări faciale pentru a judeca cum se simt ceilalți.

De când a fost facut un studiu in 2010 despre expresiile feței, cercetatorii au observat ca soarecii au cam acelasi semne ca si oamenii in momentul in care manifesta durere, iar acest lucru a facut ca cercetatorii sa studieze din ce in ce mai mult expresiile faciale ale animalelor.

Câteva studii s-au concentrat asupra câinilor. Dar persoanele care s-au ocupat de studiu au gasit doar un singur studiu facut pe expresiile faciale ale pisicilor, în ciuda popularității lor ca animale de companie. Studiul respectiv s-a concentrat pe expresiile faciale ale pisicilor cu durere.

„Am vrut să știm,„ Bine, dar pisicile au expresii faciale doar cand manifesta durere? ” Pare puțin probabil „, a spus unul din cercetatori.

Videoclipurile cu pisici care se apropiau de cineva sau care obțin ceva pe care și-l doreau, cum ar fi o recompensa, au fost clasificate ca fiind pozitive. Cei care au prezintat videoclipuri in care erau pisici care manifestau durere au fost considerațte negative.

Videoclipurile ușoare – acelea cu pisici care scuipau – au fost excluse. (Multe din aceste pisici erau in calduri, asa ca au fost excluse din studiu)

Utilizarea videoclipurilor de pe YouTube „asigură că pisicile s-au comportat în moduri comune pentru pisici și oferă concluziilor un sens al realității, deoarece acestea sunt situații și expresii pe care oamenii le pot întâlni de obicei cu pisicile”.

Cercetatori secundari ai acestui studiu au spus ca iau în considerare expresiile faciale „tot timpul” când interacționează cu pisicile din laboratorul lor de la Universitate , si acestia au obținut un scor perfect la o versiune online a sondajului facut de cercetatorii din Ontario.

Rezultatele studiului sunt valoroase, deoarece oamenii tind să fie mai puțin atrasi de pisici decât de câini deoarece cainii isi arata mai mult afectiunea fata de oameni. Dovada că pisicile au expresii pe care unii oameni le pot detecta ar putea duce la instrumente care ajută proprietarii de animale de companie și personalul veterinar să înțeleagă mai bine pisicile, a spus unul din cercetatori.

Rezultatele destul de slabe, inclusiv din partea proprietarilor de pisici, „indică faptul ca o mare parte din oameni pot beneficia de educație în limbajul corpului pisicii și expresia facială a acesteia”.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!