Pisicile calico – tot ce nu știai despre acestea
Aproape orice persoană care este interesată de adopția unei pisici va ajunge la un moment dat la uimitorul model de culoare calico al pisicii.
Te-ai întrebat de ce aceste pisici atrag atât de mult atenția oamenilor?
Pentru că pisicile calico sunt atât de misterioase, arată o sumedenie de caracteristici interesante și au o istorie foarte bogată.
În acest articol vă vom spune tot ce trebuie să știți despre aceste pisici.
Personalitate și temperament
Până în prezent toate rasele de pisici au fost studiate și au fost documentate din punct de vedere științific cu privire la comportamentul și personalitatea lor.
Foarte mulți oameni consideră că există rasa de pisici calico, dar de fapt „calico” este doar denumirea unui model specific de culoare al pisicii, acesta fiind compus din trei culori, și anume, alb, negru și portocaliu.
Nefiind o rasă propriu-zisă, nu putem cunoaște personalitatea și comportamentul acestora întrucât pisicile calico pot fi foarte diferite unele de altele în funcție de rasă din care acestea fac parte.
Orice informație legată de personalitatea și comportamentul pisicilor calico este mai degrabă provenită din subiectivitatea deținătorilor de astfel de pisici, nefiind susținute și de studii științifice.
Luând în considerare misterul din spatele comportamentului pisicii calico, cu siguranță adopția unei astfel de pisici vine și cu un gram de incertitudine.
Pisicile calico pot fi leneșe și să stea toată ziua pe canapea, dar pot fi de asemenea și foarte jucăușe și buclucașe.
Misterul genetic
Genetica pisicii calico este fascinantă și a fost subiectul multor cercetări științifice începând cu anul 1940.
Prezența peticelor de culoare de negru și portocaliu care caracterizează pisicile calico sunt rezultatul unui fenomen genetic numit „compensarea dozei”.
Majoritatea pisicilor calico sunt femele, acestea având doi cromozomi X, în timp ce masculii au un cromozom X și unul Y.
Cromozomii X, care au sute de gene ce îi compun, sunt responsabili pentru producerea proteinelor necesare supraviețuirii. Cu toate acestea, femelele nu pot supraviețui cu doză dublă de proteine produse de cromozomii X, deci prin urmare vor compensa „închizând” unul din cromozomii X.
La pisici gena care decide culoarea blănii este localizată în cromozomul X. Prin urmare, atunci când o pisica femelă „închide” cromozomul X care poartă gena pentru blana albă într-un anumit punct al corpului, această genă va produce culoare portocalie în zona respectivă.
Pentru că dezactivarea cromozomilor se face aleator, combinația de culoare la pisicile calico este de asemenea aleatoare și unică pentru fiecare pisică în parte.
Lucruri interesante despre pisicile calico
Majoritatea pisicilor calico sunt femele
99.9% din pisicile calico sunt de sex feminin, asta datorându-se cromozomului X pe care îl au în plus.
1 din 3000 de masculi calico este născut steril
1 din 3000 din motani sunt născuți cu sindromul Klinefelter.
Asta înseamnă că pe lângă faptul că sunt sterili, din păcate vor avea și multe alte probleme de sănătate pe parcursul vieții.
Reprezintă un stat american
Datorită coloritului, pisicile calico sunt declarate pisica oficială a statului Maryland. Doar două din statele Americii au o pisică oficială care le reprezintă.
Pisicile norocoase au la bază pisicile calico
Faimoasele pisici care fac cu mâna au fost create pe baza pisicilor calico
Au mai multe denumiri
Pisicile calico au mai multe denumiri, în Olanda acestea sunt denumite „lapjeskat”, adică „pisici cu petice”. În Japonia acestea sunt denumite „mi-ke” însemnând „blană triplă”.
Sunt considerate talismane norocoase
Luând în calcul raritatea acestora, pisicile calico mai sunt considerate mici talismane norocoase.
Oamenii cred că acestea aduc noroc familiilor care le adoptă. În SUA unii oameni cred că aceste pisici sunt aducătoare de bani.
Sunt curajoase
O pisică cu model calico a salvat o gară din Japonia de la faliment.
În 2007, o stație de tren din Kinokawa era să fie închisă datorită bugetului redus.
Orașul a trimis șefului stației o pisică, calico aceasta salutând pasagerii pe măsură ce treceau prin stație.
Această pisica a devenit celebră în respectiva stație și a crescut traficul cu 17% ceea ce a salvat gara de la faliment. Deci e adevărat, pisicile calico aduc uneori noroc 🙂