Iată la ce să te aștepți în primele ore cu noua ta pisică

Timp necesar lecturii: 4 minute

În timp ce adoptia unei pisici poate fi extrem de răsplătitoare, primele 24 de ore într-o casă nouă pot fi stresante pentru felina ta.

Oferindu-i spațiu, timp de acomodare, si crearea unei rutini poate reduce mult nivelul de anxietate.

In urmatoarele randuri veti gasi cateva sfaturi utile pentru a usura perioada de acomodare atat a pisicii cu noua locuinta si cu noul proprietar precum si a noului proprietar cu noua lui pisica 🙂

Drumul spre noua casa

Pisicile nu au tendința de a fi călători model.

Pentru a minimiza stresul, asigurați-vă că sunt transportate într-o cutie de transport animale de calitate și bine ventilata ( modele de cutii de transport gasesti aici ).

Inclusiv o bucată de lenjerie din culcusul lor anterior pusa în interiorul cutiei pe care o folositi pentru transport, le poate oferi un miros liniștitor familiar, reducand astfel stresul.

Călătoria catre noua casă ar trebui să fie cât mai liniștită și lină, in cazul in care aveti si un caine in casa, e de preferat sa nu il luati cu voi cand mergeti sa aduceti pisica acasa, de asemenea, dacă este posibil, in cazul in care aveti copii invatati-i sa fie cat mai linistiti pentru inceput in preajma noului membru al familiei :).

De asemenea, puteti să pulverizați cutia pe care o veti folosi pentru transport, cu sprayul Feliway înainte de a pune pisica în el.

Acest spray contine o versiune sintetică a feromonilor „fericirii” care se găsesc în mod natural pe fața pisicilor. Aceste spray-uri pot avea un efect liniștitor, si pot fi achizitionate urmand link-ul acesta.

Nu le mituiti cu gustari delicioase în timpul călătoriei; dacă sunt stresate, acest lucru le-ar putea provoca voma.

Dacă pisica dvs. este stresată de mașină sau datorita inchiderii ei in cutia de transport, odată ajunsi acasă și stabiliți, puteți lucra la un program de desensibilizare pentru a va ajuta pisica sa se acomodeze cu noul mediu.

Primele câteva ore – oferirea unui spațiu liniștit sigur

Nu trebuie să vă obositi pisica cu prea multe experiențe noi și stimulative atunci când ajunge prima dată acasă.

Cel puțin în prima zi, asta depinde mai mult în funcție de pisică, este recomandat să stea într-o cameră liniștită pentru a o împiedica să fie coplesita de schimbarea de mediu.

Asigurați-vă că nu permiteți alte animale de companie în acest spațiu la început și că-i dați acces catre o litiera și un bol cu apă.

Camera ar trebui să fie liniștită și confortabilă, iar pisica ta ar trebui să se poată ascunde dacă dorește.

Dacă nu există niciun pat sau o canapea sub care să se ascundă, atunci puteți crea un spațiu de ascundere folosind o cutie sau orice alt obiect de mobilier in spatele careia pisica poate gasi refugiu. Acest lucru o va ajuta foarte mult in procesul de acomodare, oferindu-i siguranta.

Puneți cutia pe care ati folosit-o la transport in cameră și apoi lăsați-o să iasă atunci când este pregatita.

Încercarea de a forța o interacțiune cu pisica ta când este foarte stresata poate împiedica formarea unei legaturi de succes cu aceasta.

După câteva ore – introducerea hranei

Este mai bine să introduceți mâncarea după ce pisica dvs. a avut cel puțin câteva ore în noua ei casă.

Dacă primeste mâncarea la început, dar este anxioasa, ar putea-o determina să vomite sau să crească șansele unei dureri de stomac.

Noua ta pisică s-ar putea să nu mănânce in prima zi sau chiar in primele două dacă este extrem de stresata. Daca dupa doua zile pisica ta tot nu mananca, ar trebui sa te ingrijorezi, si sa ceri sfatul unui specialist.

După o jumătate de zi – acomodarea pisicii cu noua familie

În mod ideal, ar trebui să-i oferiti pisicii dvs. câteva ore bune de liniște, pentru a se adapta noului său mediu. Dacă, în acest moment, doriți să le oferiți companie, atunci faceți acest lucru treptat și calm fara miscari bruste.

Este o idee bună să începeți să petreceți timp în cameră, dar poate doar să citiți o carte sau să urmăriți un program TV liniștit. Acest lucru va permite pisicii să se obișnuiască cu compania dvs. fără să fie prea stresată sau intruzivă.

Dacă pisica intră într-o ascunzătoare când intri în cameră, nu o scoate cu forța. Las-o să iasă când este ea pregatita. Puteti să o răsplătiți cu o gustare delicioasa dacă se apropie de dvs., pentru a crea interacțiuni pozitive.

Dacă aveți copii, asigurați-vă că nu vor alunga sau enerva pisica, si incercati sa ii supravegheați astfel incat, acestia să interacționeze cu pisica doar dacă aceasta se apropie de ei, căutând atenție.

După 12 ore – Introducerea jucăriilor

Dacă pisica dvs. începe să interacționeze în mod voluntar cu membrii familiei, poate doriți să introduceți câteva jucării pentru a vedea dacă aceasta este deja dispusa să se implice într-o joacă. Desigur, dacă încă se simte copleșita, jucăriile ar trebui să mai aștepte câteva zile, dar incercare moarte n-are. 🙂

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!