Tu cate stii despre ochii pisicilor?

Timp necesar lecturii: 3 minute

Pisicile au cei mai interesanti ochi din lumea animalelor: acestea în loc să aibă pupile rotunde ca oamenii, părțile negre din centrul ochilor sunt verticale – se pot adapta rapid și se pot deschide și închide precum obiectivul unei camere foto.

De ce sunt ochii de pisică atât de speciali?

Ultimele cercetari in domeniu mentioneaza ca partea interesanta este data de cum își folosesc pisicile vederea.

Analizând 214 specii diferite de animale terestre, cercetătorii de la UC Berkeley au descoperit că modul în care animalele își petrec ziua determină forma pupilei lor.

Forma și mărimea pupilei determină cât de multă lumină ajunge la ochi – și este apoi tradusă de creier într-o imagine a lumii din jurul nostru.

Când se întunecă pupilele noastre se dilata pentru a lăsa mai multă lumină sa intre in ochi, pentru a ne îmbunătăți vederea, dar când este lumina, pupilele noastre devin mai mici pentru a preveni supra-stimularea.

Ochii de pisică fac același lucru, dar cu mult mai multă finețe decât ochii oamenilor.

Cercetările anterioare au sugerat că pupilele cu fâșii subțiri ale pisicilor de casa domesticite și ai altor animale prădătoare permit o gamă mai largă de mișcări musculare și permit să intre mai multă lumină în ochi.

Pupilele verticale subtiri ale pisicilor – spre deosebire de pupilele circulare – permit o schimbare uriașă între stările constrânse și dilatate și sunt capabile să sufere o schimbare de 135 – 300 de ori în aceasta zonă.

Spre comparație, pupilele oamenilor își pot schimba aria pupilei de 15 ori, potrivit unui comunicat de presă al UC Berkeley.

Deoarece pisicile sunt nocturne și sunt mai active noaptea, acest lucru le oferă un avantaj uriaș atunci când vânează.

Își pot deschide pupilele foarte larg, permițând chiar și cantitatii reduse de lumină sa intre în ochi, astfel încât să poată vedea în nopțile întunecate, în același timp pupilele pisicii sunt capabile să se subtieze pana devin minuscule în timpul zilei.

Deoarece oamenii sunt activi mai ales în timpul zilei și dorm atunci când este întuneric, pupilele noastre nu trebuie să se adapteze la atâtea condiții de lumină diferite.

Există chiar și o grămadă de animale – oile, căprioarele și caii – care au pupile orizontale super-ciudate.

Folosind modele computerizate, cercetatorii au descoperit că aceste animale sunt capabile să vadă un câmp panoramic extins, chiar și atunci când capul este jos în timp ce mănâncă.

„Prima cerință vizuală esențială pentru aceste animale este detectarea prădătorilor care se apropie, care de obicei provin de pe pământul din jur, deci trebuie să vadă panoramic pe sol cu ​​puncte moarte minime”, a declarat autorul studiului.

Formatul vertical al pupilei pisicii, șerpilor și crocodililor, le oferă, de asemenea, acestor prădători un avantaj competitiv, echipa de cercetatori spunand ca acest lucru le permite să aproximeze mai bine distanța pradei și de asemenea se pot concentra mai bine asupra țintei.

Nu toți prădătorii mari au pupile verticale.

Pisicile mai mari precum leii și tigrii au pupile circulare ca omul. Echipa de cercetatori are o ipoteză precum că această diferență se poate datora dimensiunilor mai mari ale acestor animale.

Deoarece prădătorii mai mari sunt mai departe de pământ decât omologii lor mai mici, cum ar fi pisica domestica, ochii lor nu trebuie să faca atâtea „trucuri” pentru a se concentra asupra unei ținte.

Toată această complexitate a ochilor lasă o mulțime de întrebări încă deschise, determinând unii cercetători să se îndoiască de concluziile lucrării.

Acest studiu este doar o altă piesă a puzzle-ului despre cât de diferiți și remarcabili sunt ochii și vederea in general.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!