Cele mai întâlnite greșeli pe care stăpânii de pisici le fac. Te numeri și tu printre ei?
Când vine vorba de educarea unei pisici, de multe ori poate părea imposibil de realizat, dar nu este chiar așa.
Pisicile sunt foarte deștepte și cu o abordare corectă veți reuși să îi ghidați inteligența către a face lucruri productive.
În următoarele rânduri veți găsi cele mai comune greșeli întâlnite printre stăpânii de pisici.
1.Subestimarea timpului necesar educării pisicii
Majoritatea stăpânilor de pisici cred că dresarea pisicii durează foarte mult timp și de asemenea că necesită foarte mult efort din partea lor.
În schimb, realitatea este că pisicile învață cel mai bine în ședințe scurte de antrenament, cuprinse între unu și cinci minute, acestea trebuind să fie împărțite pe tot parcursul zilei.
Să știi că nu este necesar să urmezi un program strict de antrenament, în schimb, poți folosi micile ferestre pe care le ai în timpul zilei, cum ar fi, în pauza de cafea, cât aștepți să se termine de făcut mâncarea, etc.
În cele din urmă, dresajul pisicii are cel mai mult succes atunci când este încorporat în interacțiunile cotidiene deja existente, cum ar fi masa acesteia.
2. Încercarea de a elimina comportamentul instinctiv al pisicii.
Oamenii găsesc de multe ori comportamentul pisicii ca fiind unul de nedorit, acțiuni precum zgârierea, săriturile, cățărarea, sunt naturale pentru o pisică.
Toate încercările de a elimina aceste comportamente pot fi extrem de stresante și nesănătoase pentru pisica ta, și mai mult decât atât, de cele mai multe ori nu pot fi înlăturate.
O abordare mai bună este să redirectezi aceste comportamente în spațiile din casa ta unde acestea ar putea fi făcute fără a crea pagube.
Rafturile pentru pisici sau copacii de interior pot fi foarte folositori pentru pisici, întrucât acestea iubesc să stea la înălțime. În paralel o cutie, sau un coș pufos pot oferi un loc în care pisica ta se poate simți în siguranță.
De fiecare dată când are nevoie, pisica se va putea retrage în colțul ei sigur.
Dacă pisica ta își excercită toată energia numai în locuri nedorite de tine, poți să îi canalizezi această energie către locurile menționate anterior folosindu-te de recompense precum, mâncare, iarba pisicii, jucării și mângâieri.
Oferă-i aceste recompense doar dacă aceasta își manifestă comportamentul în locul dorit de tine, cu timpul ea va învăța că este mai bine așa și va fi și mult mai fericită.
3. Ignori comportamentul bun, și o răsplătești fără să-ți dai seama atunci când greșește
Când pisica ta face ceea ce vrei să facă, cum ar fi că folosește stâlpul ei pentru zgâriat probabil că de multe ori o iei ca fiind ceva normal. În schimb, de îndată ce pisica zgârie canapeaua, cu siguranță reacționați, certând-o, alungând-o sau interacționând cu ea în alt mod.
Acest lucru va învăța pisica că atunci când zgârie canapeaua vă captează atenția, și dacă va dori să vă atragă atenția, cu siguranță va zgâria canapeaua, și nu stâlpul de zgâriat, deoarece nu i-ați acordat atenție când a făcut-o.
Veți reuși cu siguranță să stopați comportamentul nedorit când veți răsplăti pisica de fiecare dată când face ceva ce vă doriți să facă și o veți redirecționa în altă parte dar ignorând-o imediat după, atunci când face ceva ce nu vă doriți.
De asemenea ca recompensă poți să o lauzi, și să o mângâi atunci când zgârie stâlpul, deoarece nu numai mâncarea este o recompensă pentru pisică, ci și atenția ta.
4. Te aștepți ca pisica ta să asculte, dar fără să o dresezi
Pisica ta nu te ignoră – ea pur și simplu nu știe instinctiv ce îi ceri să facă sau chiar dacă înțelege, de multe ori se gândește că nu merită să facă respectivul lucru.
Nu presupuneți că atunci când spuneți „hai”, „stai”, „nu fă asta” pisica va și înțelege pur și simplu pentru că îi repetați tot timpul aceste cuvinte.
Dacă doriți ca pisica să coboare de pe masă, va trebui să folosiți încurajarea pozitivă – nu pedeapsa – pentru a o învăța ce înseamnă „nu fă asta”.
De asemenea, va trebui să o înveți un comportament alternativ, cum ar fi să meargă către patul său sau la copacul ei dacă i-ai cumpărat unul, astfel vei înlocui un comportament nedorit cu un altul dorit.
Ai răbdare, exersând mai des, pisica va învăța că „nu fă asta” înseamnă că ar trebui să plece de pe masă și să meargă la patul său – iar acest lucru îl va face din subconștient, nefiind stresant pentru ea, în schimb dacă ați lovi-o această ar deveni stresată și cu siguranță veți coopera mult mai greu cu ea după aceea.
5. Crearea unor așteptări nerealiste înainte de a începe dresajul pisicii
Fiecare pisică învață în ritmul său: o pisică ar putea să învețe cum să intre și să iasă dintr-o cutie, după doar câteva încercări, în timp ce ar putea dura multe alte zile pentru altă pisică doar să se simtă confortabil în preajma cutiei.
Forțarea pisicii să învețe prea mult sau prea repede înseamnă să sari peste anumiți pași, ceea ce poate duce la frustrare, confuzie și poate crește probabilitatea ca atât pisica ta cât și tu, să renunțati la ideea de dresaj.
Creșteți dificultatea dresajului într-un ritm care menține pisica angajată în sesiunea de antrenament.
Incetinirea ritmului folosit în sesiunile de dresaj folosind pași mici, îi va oferi pisicii oportunitatea de a câștigă încredere atât în tine cât și în ea. Reține că toți acești pași mici se adaugă la pași mari – și în timp va genera schimbări potențial mari în comportamentul pisicii tale.
Un ultim gând: dacă toate metodele pe care le-ați încercat nu au reușit, să nu vă fie frică să cereți ajutor.
Dacă problemele din comportamentul pisicii nu dispar folosind o pregătire constantă, este indicat să solicitați ajutor medicului veterinar, care vă poate ajuta să identificați orice probleme medicale care ar putea fi de vină pentru modificările din comportamentul pisicii tale.
De asemenea ați putea să vă adresați unui antrenor profesionist care poate crea un program specializat bazat pe comportamentul pisicii.