5 lucruri pe care pisica ta ar vrea că tu să le știi

Timp necesar lecturii: 5 minute

Este indiscutabil că pisicile sunt printre cele mai populare animale de companie de pe glob, ele sunt inteligente și misterioase deopotrivă.

Pentru amatori, pisicile pot părea „reci”, antisociale, și câteodată lipsite de bun-simț.

Cu siguranță toți stăpânii de pisici știu că acest lucru nu este adevărat!

Pisicile, ca și animale de companie, pot fi chiar foarte sociabile, pot să arate afecțiune oamenilor lor, și de asemenea au și ele nevoie la rândul lor să fie tratate cu iubire, și să fie îngrijite corespunzător, precum toate animalele de companie.

Totuși, cu toții putem să „intrăm puțin” in mintea pisicii noastre și să-i înțelegem mai bine comportamentul.

Dacă pisicile ar vorbi limba noastră, cel mai probabil ar vrea să ne spună următoarele cinci lucruri.

„Înțelege te rog că sunt pisică, nu câine!”

Știm că sună banal, dar da, este adevărat. Chiar dacă au patru picioare, coadă, și blană, precum omologii lor, câinii, pisicile sunt animale foarte diferite dacă le comparăm cu aceștia.

Chiar dacă de multe ori atât câinii cât și pisicile manifestă comportamente similare, o pisica de multe ori va încerca să îți comunice ceva cu totul diferit, chiar dacă folosește același comportament precum un câine.

De exemplu, un câine care da din coadă manifestă fericire, dorința de a se împrieteni cu tine, în schimb când o pisică face asta, aceasta încearcă să îți transmită că este agitată, sau este pe punctul de a porni un atac.

Când un câine stă cu burta în sus, acesta te invită practic să îl mângâi sau doar vrea să te salute, pe când la pisici, acest semn este unul de auto-apărare. Această poziție îi permite pisicii să aibă toate cele patru lăbuțe pregătite de atac, în cazul în care apare o posibil amenințare.

O pisica relaxată, prietenoasă, care are încredere că este în siguranță, își va ține coadă ridicată în poziție verticală. Dacă un câine își ține coadă ridicată, este mai bine să vă feriți, deoarece acesta dă semne de agitație, și e posibil să devină agresiv.

Câinii sunt foarte sociabili, aceștia trăiesc în haite, și își doresc instinctiv să fie aproape de haita lor, și să capteze atenția liderului. Pisicile, pe de altă parte, sunt animale solitare, fiind mai atașate de teritoriul lor decât de alt patruped sau chiar de oameni.

Pe lângă diferențele de comportament, pisicile au o altă construcție a sistemului digestiv, și au alt metabolism care schimbă modul în care trebuie hrănite.

Pisicile au un stomac mai simplu, și mai mic, având intestinele mult mai scurte decât câinii. În consecință, pisicile vor mânca porții mai mici, dar mai dese în timpul zilei față de câini.

De asemenea pisicile au nevoie de mai multe proteine în hrana lor, convertindu-le în energie, și în țesuturi corporale.

Pisicile au puteri limitate când vine vorba de digestia medicamentelor, așa că este foarte important să utilizați doar acele produse prescrise și recomandate de un medic veterinar.

„Trebuie. Să îmi dai. Carne!!!”

Pisicile sunt carnivore prin natura lor, ceea ce înseamnă că sănătatea acestora depinde de a avea carne în dieta lor zilnică.

Nu numai că necesită mai multe proteine decât câinii și alte animale de companie, dar necesită taurină, un aminoacid esențial; acidul arahidonic, un acid gras esențial; și vitamina A preformată – toate acestea trebuie obținute din carne.

Dar mare grija de unde procurati alimentele pentru pisici, trebuie neaparat sa fie de la un magazin de animale specializat!

„Desigur, când torc, înseamnă că sunt fericită. Dar să știi că mai înseamnă și altceva”

Sunetul făcut de tors este unul dintre primele sunete pe care puii de pisică le scot, aceștia începând să toarcă până la vârsta de 2 zile.

Deoarece puii de pisica sunt orbi la naștere, regina (pisica mamă) toarce, ajutându-i pe aceștia să o găsească când trebuie să-i alăpteze.

În timp ce torsul poate semnala că pisica este fericită, și că se simte confortabil, când pisica toarce poate însemna, de asemenea, că aceasta are dureri, este bolnavă, stresată sau chiar nervoasă în unele cazuri.

Conform asociației „International Cat Care”, torsul pisicilor bolnave are o frecvență diferită față de torsul pisicilor sănătoase.

De asemenea torsul, este considerat a fi liniștitor pentru pisici (acesta este liniștitor și pentru noi, stăpânii lor, din fericire!) și poate ajuta la calmarea unui pui de pisica speriat sau bolnav.

Așadar, cum putem ști dacă pisica noastră toarce pentru că este fericită, bolnavă sau stresată?

Trebuie să evaluăm limbajul corpului pisicii noastre și alte comportamente, cum ar fi încercarea de a se ascunde, luare unei posturi ghemuite, apetitul scăzut, evitarea folosirii litierei, și dacă aceste semne apar, trebuie de îndată să cerem ajutorul medicului veterinar.

„Hei! Când miaun, să știi că vorbesc cu tine!”

Iată un fapt prea puțin cunoscut despre pisici: pisicile adulte rar pot să comunice cu alte pisici.

Doar puii de pisică miaună pentru a atrage atenția mamei sau pentru a comunica cu alte pisici. Deci, dacă pisica noastră miaună, trebuie să fim atenți – ni se spune ceva!

Este interesant faptul că oamenii de știință au identificat mai mult de o duzină de mieunaturi diferite, fiecare având sensul său. După cum știu stăpânii de pisici, pisicile își pot adapta mieunatul pentru a ne manipula comportamentul.

Și când trăiești cu o pisică suficient de mult timp, vei învăța să faci distincția între tipurile diferite de mieunat pe care le are pisica ta.

Cu toate acestea, mieunatul excesiv poate semnala probleme dincolo de simplul fapt că pisica ta încearcă să-ți vorbească.

Mieunatul excesiv a fost asociat cu probleme de sănătate, inclusiv demența la pisicile mai în vârstă, activitatea tiroidiană crescută (numită hipertiroidie) și hipertensiunea arterială (cunoscută și sub numele de hipertensiune).

Dacă credeți că pisica dvs. miauna mai mult decât de obicei, ar trebui să vă consultați medicul veterinar.

„Da, iubesc să zgârii! Dar să știi că zgârii și pentru că am nevoie să fac asta!”

Pisicile nu îți zgârie canapeaua preferată, sau îți sfâșie covorul din rea-voință.

Pur și simplu se comportă ca pisicile, asa ca trebuie sa le intelegi.

Conform unor studii, pisicile zgârie obiecte din mediul lor din mai multe motive, precum:

  • Subțiază sau chiar îndepărtează stratul exterior mort al ghearelor lor (numit toc de gheară)
  • Își marcheaza teritoriul cu indicii vizuale și miros propriu
  • Îsi intind corpul, în special picioarele din spate și coloana vertebrala, astfel încât sa fie în stare excelentă pentru vânătoare

Deoarece zgâriatul este un comportament natural, instinctiv, este important să le oferim stalpi adecvati pentru zgârieturi sau alte zone in care pisicile noastre pot sa-si faca de cap.

Atunci când nu reușim să ii oferim pisicii noastre un loc adecvat pentru această activitate necesară, pisicile noastre vor gasi un loc unde să zgârie – cum ar fi canapeaua noastră preferată, de cele mai multe ori.

DACĂ V-A PLĂCUT ARTICOLUL, VĂ RUGĂM SĂ NE DAȚI UN LIKE ȘI UN SHARE, PENTRU A AJUNGE ȘI LA ALȚII!